Tápai Hagyományőrző Egyesület
PDF Nyomtatás E-mail
Share

Tápai Hagyományőrző Egyesület
Török József Hagyományőrző Együttes Tápé

Az egyesület vezetője: Molnár János

Az egyesület székhelye: 6753 Szeged, Budai Nagy Antal u. 20-22.

A hagyományőrző együttes 1934-ben alakult, az akkor induló „Gyöngyös-bokrétás” mozgalom keretein belül. 1943-tól Török József helyi tanító állt az együttes élére. Először csak énekeltek, aztán 1948-ban a táncok is előtérbe kerültek. Az országos megmérettetéseken többször elnyerték a „Kiváló együttes” címet, valamint az „Örökös kiváló együttes” címet is.
Bejárták Európát, illetve Magyarország minden zegét-zugát.
Többször szerepeltek a Magyar Televízióban, a Röpülj Páva műsor sorozatban, valamint a népművészetet és népi hagyományokat bemutató filmekben.
Az Együttes képviselte Magyarországot az 1951-es berlini VIT-en
A Tápai Népi Együttes 2005-től a Tápai Hagyományőrző Egyesület keretén belül működik. 2006-ban elkészítették a tápai népdalcsokrokat tartalmazó CD-felvételüket.
Állandó rendezvényük a Tápai Tarhonyafesztivál, amely nagy tömegeket megmozgató, színvonalas családi program.
2005 és 2010 között, Szalkai János vezetése alatt a magyarországiak mellett számos külföldi vendégszereplésen vettek részt és építették a Kárpát-medence magyarságával a kulturális kapcsolatokat.
Az Együttes 2011-ben vette fel a Török József  Hagyományőrző Együttes nevet, ezzel tisztelegve az egykori vezető négy évtizedes szakmai munkássága előtt.
Az együttesnek a közel nyolcvan éves munkáját 2013-ban a Kultúra napján Kölcsey emlékéremmel jutalmazták.

Az egyesület elnöke 2012 december 3 óta Molnár János, a csoport művészeti vezetője Török Józsefné, a csoport néhai vezetőjének özvegye. Hosszú évek óta szoros kapcsolatot tartunk a Vajdaságban élő Bácsgyulafalvaiakkal és a Kartalon működő Nefelejcs Népi Együttessel.
Az új elnök beiktatása óta ismét felpezsdült az egyesület  és az együttes élete.
Hagyományainkhoz híven részt vettünk a tápai falukarácsony rendezvényén.
December 21-én Kecskeméten a KÉSZ vállalati évzáró rendezvényén szerepeltünk nagy sikerrel.
2013 január 11-én a Bálint Sándor Műv. Házban a Kertbarátok körének évzáró gyűlésén adtunk műsort.
Január 18-án a szegedi Agórában a szegedi Néptáncegyüttesek bemutatóján vettünk részt.
Január 23-án a Kultúra Napján együttesünk megkapta a Kölcsey Emlékérmet, ezzel ismerte el a város vezetése az együttes közel 80 éves működését.
Január 26-án az V. Országos Nyugdíjas Ki Mit Tud elődöntőjén léptünk fel népdalkör és néptánc kategóriában, mindkettőben továbbjutottunk a középdöntőbe.
Február 2-án Budapesten az Operettszínházban néztük meg közösen a Néptánc-antológiát.
Február 16-án Tápén megrendeztük a már hagyományos Cucorka járást, a tél vidám, maskarás, zenés búcsúztatását.
Ezután nagyon vártuk március 13-át. Ekkor volt a Szeged és Szegedi Kistérségi Nyugdíjas Ki Mit Tud döntőjée az Agórában. A színvonalasan megrendezett eseményen együttesünk a népdalkörök kategóriájában I., a néptánc kategóriában II. helyezést ért el. Így  felkérték a délutáni gálaműsoron való részvételre az együttest.
Március 23-án Harkányba utazott az együttes az Országos Nyugdíjas Ki Mit Tud középdöntőjére. A versenyen a megszerezhető 150 pontból népdalkörök kategóriában 146 pontot, a néptánc kategóriában 144 pontot szereztünk, ami valószínűleg  elegendő lesz a döntőbe jutáshoz. A döntő várhatóan május végén lesz szintén Harkányban.

Legutóbb április 6-án a Petőfi Sándor Művelődési Házban Petőfi telepen vettünk részt a „Tavaszi szél vizet áraszt” kórustalálkozón.
Közeljövőben tervezzük a Bordányban megrendezésre kerülő DKMT Eurorégiós Nyugdíjas Amatőr Művészeti Fesztiválon való részvételt, ahol énekkel és tánccal is fellépünk.
Az utóbbi fél évben az együttes zenészekkel és fiatal táncosokkal gyarapodott, ami biztosítja az együttes további működését. 

Tápai Hagyományőrzők régen és ma.

Az egyesülethez kapcsolódó hírek:

 

Keressen bennünket a Facebookon is!

Képekből ízelítő

Klubjaink